Glucosamine

Glucosamine, ook wel bekend als N-acetylglucosamine, is een van de acht essentiƫle suikers en is uitgegroeid tot een populaire middel tegen artrose.

Glucosamine is direct beschikbaar in het kraakbeen van haaien en koeien. Het wordt ook gevonden in de schillen van schaaldieren zoals garnalen en krabben.

Mensen met gewrichtsklachten kunnen het beste veel glucosamine innemen. Het kan in supplement vorm gekocht worden, maar kan ook uit het eten gehaald worden met een glyconutrient rijke dieet.

Let wel op dat het ver van tevoren voorbereid moet worden. Kraakbeen lost zeer langzaam op. Maak een kippensoep (met een biologische kip!) en laat het minimaal 5 uur langzaam koken. Het beste is om de kip eerst te fileren: haal de borst en vleugels af, om te gebruiken voor een andere gerecht. De poten kunnen ook losgesneden worden, en eventueel meegekookt. Na 5 uur zal de kraakbeen langzaam oplossen – ook zal veel gezonde mergpijp en calcium uit de botten treken. Kook het lang door: hoe langer hoe beter!