Glucose

Glucose is waarschijnlijk de meest bekende van alle essentiële suikers. Het is een eenvoudige monosaccharide en een van de belangrijkste bronnen op aarde van energie voor planten en dieren.

Glucose is te vinden in overvloed in producten, zoals frisdranken, desserts, verwerkte voedingsmiddelen, ijs, honing, graan, stroop, rijst, enz..

Glucose wordt gebruikt in ziekenhuizen, door sporters en iedereen daartussen als een snelwerkende energiebron, omdat glucose zeer snel wordt opgenomen in de bloedbaan.

Te veel glucose kan de insuline niveaus verhogen en zelfs leiden tot obesitas en diabetes. Beide ziektes worden steeds prominenter in onze maatschappij is deels te wijten aan overconsumptie van glucose.

In bij ons huidige dieet hebben we meestal alleen twee van deze acht essentiële suikers in onze dagelijkse voeding: glucose (tafelsuiker) en lactose (melk producten). De andere zes kan ons lichaam zelf produceren, maar het kost veel energie: er moeten maar liefst 20 verschillende reacties plaatsvinden om sommige essentiële suikers aan te maken. Veel mensen consumeren teveel glucose, terwijl er zeer weinig zijn die een tekort hebben aan deze essentiële suiker.